Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин / БГНЕС, архив
Правителството да направи преглед на отношенията ни с Русия, призова Кристиан Вигенин
„Ние призоваваме министър-председателя и правителството, като цяло, да направят един внимателен преглед на ситуацията в отношенията между България и Русия в момента и да се опитат да ги нормализират“.

Така заместник-председателят на парламента и депутат от „БСП за България“ Кристиан Вигенин коментира дипломатическото напрежение между двете страна. Днес Русия обяви дипломат от българското посолство в Москва за персона нон грата, а от външното ни министерство съобщиха, че действието е реципрочно заради руския дипломат в София, който също бе обявен за персона нон грата в края на месец октомври тази година.

Русия изгони български дипломат от посолството в Москва

Според Вигенин българското правителство трябва да открие „допирните точки“ и „взаимно изгодните стъпки“, за да не се стигне до засилване на напрежението между двете страни.

Тома Биков за изгонения дипломат: Действията на Русия са реципрочни

„Лошо е, когато се стигне до подобно изгонване на дипломати. Вярно е, че това е стандартна дипломатическа практика, която често се прилага. Когато бъде изгонен дипломат, реципрочно страната, чийто дипломат е изгонен, прави същото. Самият факт, че се стига до подобни отношения между двете страни – припомням също и изявлението от вчера на руския президент по отношение на „Турски поток“, означава, че има проблем. Смятам, че отговорът на премиера Борисов от вчера не беше достатъчно премерен и ясен, по отношение на ангажимента му по строителството на „Турски поток“, смята Вигенин.