Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
От БСП настояват управляващото мнозинство да изтегли предложените промени в закона за обществените поръчки. Това обяви в кулоарите на парламента лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя мотивира критиката си към промените в закона с опасността от нови условия за корупция, особено в обществените поръчки за строителството и ремонта на оградата по границата ни с Турция.
 
Социалистите виждат в предложените промени в закона за обществените поръчки по-лесен начин да се прилагат корупционни схеми, а акцент в порочните практики ще бъде оградата по границата ни с Турция. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова. От ГЕРБ отговориха, че законовите промени ще гарантират поддържането на граничната ограда.
 
ГЕРБ към БСП: Законовите промени ще гарантират поддръжката на граничната ограда

„Вчера получихме отговор от специализираната прокуратура на наше питане докъде стигна разследването за строителството на оградата. От този отговор разбираме, че специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила тя, че то е образувано за допускане на престъпление от висши длъжностни лица. Защото тази прокуратура се занимава с този кръг лица. Второ, докладът на ДАНС не може да ни бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал, но в правната комисия главният прокурор цитира, че в този доклад има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството. Това са два състава на две престъпления. Всичко, което сме казало дотук за оградата, това, което беше част и от вота на недоверие за корупция към днешна дата се потвърждава. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо очевидно - да! Очакваме прокуратурата да свърши разследването докрай обективно и бързо и длъжностните лица за тази далавера на оградата да си понесат отговорността“, каза Нинова.
 
Има и още нещо по-тревожно - в деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по този случай, ГЕРБ и Обединени патриоти внасят поправка в закона за обществените поръчки, с което искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. За нас това означава, че искат да заметат следите от лошото строителство чрез ремонт и второ, чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата“, допълни Нинова.
 
Оградата е вече изградена и възникват въпроси с поддръжката, включително и с възстановяване на щетите, когато има опит за проникване на наша територия. Затова би следвало да се обезпечат поддръжката и ремонтите.Така председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни същността на предложеното изменение в Закона за обществените поръчки. Ако такава поправка не бъде направена, БСП ще каже, че съоръжението е компрометирано и се забавя възпрепятстването на хора, които искат да проникнат на територията на страната, тъй като общата процедура за обществени поръчки отнема много време, коментира на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По-рано днес друго предложение на левицата за законодателна промяна беше прието в пленарната зала.
 
Парламентът реши Сметната палата да извърши одит, за да се установи как се харчат обществените пари, които Министерският съвет раздава с постановления. Решението беше подкрепено единодушно от депутатите.
 
Проверката ще засегне парите, за които премиерът Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, агенции и общини, но без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Сметната палата ще провери всички раздадени пари за периода 10 май 2017 - 31 януари 2018 г. Одитът трябва да е готов най-късно до 1 юни 2018 г., решиха депутатите.