Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП ще поиска да бъде представена стенограмата от срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган във Варна. Това обяви в Пазарджик председателят на БСП Корнелия Нинова.

По думите й в срещата във Варна няма нищо изключително. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и Европейския съюз по нерешени и спорни въпроси, каза Нинова. Тя посочи, че през последните три години са се състояли 12 срещи, посветени на същите въпроси, които са обсъждани във Варна, и припомни някои от тях.

ЕС и Турция имаха конструктивна среща във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Няма конкретен резултат или напредък по нито един от спорните въпроси
- нито по спора с Гърция по "Кипърския въпрос", нито по отношение на конкретно решение за присъединяването на Турция към Европейския съюз, нито по въпроса за облекчаване на визите за турски граждани за ЕС, каза още по повод срещата във Варна лидерът на БСП.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В „ЕВКСИНОГРАД“

Позицията, че България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в Европейския съюз и господин Борисов не може да ни поставя в трета, независима позиция, като страна, която просто наблюдава процесите, отбеляза лидерът на социалистите.

След важната среща във Варна - изводи и коментари

"Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството "душевни граници" до Кърджали, но на четири очи, и не разбрахме какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично, че това изявление и редица други, като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България. Ето защо в тази връзка, за да стане публично всичко, което се е говорило, за да разбере българския народ какво се решава, бихме искали да се покаже стенограма от тези разговори, с ясни и категорични позиции", заяви Корнелия Нинова.