/ БГНЕС
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира втора кампания за преброяване на врабчетата в България, съобщиха от дружеството. Миналата година кампанията е започнала на 20 март, Световния ден на врабчето, а в деня на самото преброяване - 8 април 2017 г., 550 души в цялата страна са преброили 6706 врабчета.
 
Тази година врабчета ще броим през май, съобщиха от организацията. Единственото необходимо усилие от страна на желаещите ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.
 
Целта на кампанията е да установим закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е много важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места, посочиха от БДЗП.

20 март е Световен ден на врабчето

врабчета облаци
Thinkstock/Getty Images

"Ние броим врабчетата" има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета - домашно, полско и испанско.
 
На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

2017 г.: 6700 врабчета са преброени у нас, има и места без нито едно птиче

врабчета
Thinkstock/Getty Images

Причината тази година кампанията да се състои месец по-късно е, че през май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще може да се разберат местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Освен това стремежът на БДЗП е да се опитат да установят дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им.
 
Миналата година са доказали, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване, са посочили от дружеството и са допълнили, че искат да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

врабчета
БГНЕС

БТА