Христо Бозуков
Христо Бозуков / БТА
Дървата за огрев на населението е една от основните социални теми, която бива употребявана като инструмент за агитация по време на избори. Това не трябва да се допуска. Обществото има нужда от честни и прозрачни избори. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на работна среща с директорите на държавните горски предприятия. В тази връзка той призова директорите да съблюдават и да не допускат политическа агитация, съобщиха от МЗХГ.

Шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон, въпреки повишеното търсене през тази година. Това бе докладвано от директорите им във връзка с процеса по снабдяване на населението с дърва. От страна на министерството и горските предприятия е създадена своевременна и добре действаща организация за регулярното предоставяне на дърва за огрев на физически лица за лични нужди.

Ще наблюдават с дронове заседналия кораб край Камен бряг


Министър Бозуков апелира гражданите да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Той уточни, че при закупуването им трябва да се проверява за наличието на маркировка на дървата, а купувачът задължително да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени. Директорите на държавните горски предприятия припомниха, че определените за 2021 г. количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметства надхвърлят 1 милион пространствени кубични метри, една трета от които (365 хил. пр. куб. м) са предвидени за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хиляди пространствени кубични метра като добити, от горски склад.

Тютюнопроизводителите ще получат извънредна de minimis до 3 млн. лева

Тазгодишното количество е над отчетеното за предходната година, с което се гарантира задоволяване на търсенето. Те изтъкнаха, че снабдяването с дърва за огрев е сред приоритетите им, а по-голямата част от доставките се извършват още в летните месеци. Така дървата изсъхват и отделят по-малко вредни вещества при горенето.

Въпреки повишеното търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните.

Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от горски склад на цени между 37 лева и 48 лева за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за собствени нужди, е в границите от 5 лева до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пространствен кубичен метър и съответно от 12 лева до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.