Божидар Димитров: Борисов има вина за гласуването в ООН, колкото за войната в Сирия
Божидар Димитров: Борисов има вина за гласуването в ООН, колкото за войната в Сирия / БГНЕС, архив

"Нито правителството като цяло, нито Бойко Борисов носят някаква вина за това, което се случи, а определянето на Кристалина Георгиева като втори човек, втора българка, беше отчаян опит".

Това Божидар Димитров по повод резултатите от последното гласуване за генерален секретар на ООН.

Борисов: Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея

„Може би са били подведени от някои уверения на видни западни държавници, но некоординирани с други управляващи държавите си държавници", посочи той.

„Отчаян опит да поправим очевидната грешка с Ирина Бокова, която беше на 6-то място при последното гласуване", коментира професорът и допълни, че изкачването и в класирането според последните резултати е малко утешение, защото се признава само първото място.

„Случаят още веднъж потвърждава мнението още на антични автори, че политиката е мръсна работа. Бойко Борисов има вина, както и цялото правителство, за неизбирането на една от двете ни кандидатки, толкова, колкото и за войната в Сирия или за облак от скакалци, който идва от Африка", посочи още Димитров.

Скандали в парламента заради Кристалина Георгиева, искат оставката на кабинета

„Всички, които се занимават с история на политиката и текуща политика, знаят прекрасно,че на такива високи позиции в международни организации шефът се избира след договорки, дълги и продължителни разговори и дискусии насаме, по линията на така наречената тиха дипломация от самите велики сили", уточни той.

„Последното нещо, за което ще гласуват държави като САЩ и Великобритания, и ние го видяхме, е за човек от Източна Европа. Това дали да бъде жена или не, както разбрахме вече, е една измислица", каза още Димитров.

Източник: Фокус