БОРКОР ще бори аналитично корупцията у нас
БОРКОР ще бори аналитично корупцията у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Институцията ще бори аналитично корупцията в България, няма да имаме оперативни способи. Това каза пред бТВ Елеонора Николова, експерт в Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и заместник-директор на БОРКОР - Центъра за борба с корупцията и организираната престъпност към кабинета.

Няма да коментирам назначението на Петко Сертов, каза Николова по повод на втория заместник на центъра, като допълни, че хората могат да се справят с различни задачи и тя не е преценявала качествата на Сертов. Запитана дали назначенията в БОРКОР не са реверанс към някого, тъй като Николова бе близка до Яне Янев, а пък Петко Сертов, който бе близък до Алексей Петров, също е заместник на новото звено, Николова каза, че корупцията не е нито лява, нито дясна. Министър-председателят носи личната отговорност за този център, така че преценката е негова, допълни още Николова.

Вчера премиерът Борисов обяви, че ще назначи за директор на БОРКОР Румен Миланов. Негови заместници пък ще са Елеонора Николова и Петко Сертов. Центърът, който е към Министерски съвет, ще се занимава с всичко, което е свързано с евентуални корупционни практики, като там, където е необходимо ще се правят и законодателни промени. В БОРКОР ще се командироват хора от инспекторатите на министерствата и той няма да дублира част от функциите на ДАНС.