"Три години една лъжица асфалт не беше сложен, един път не беше направен. Сега, благодарение на така наречената не-коалиция, за всички кметове, за всички населени места, малки и големи се отпускат немалко пари, които са възможни само и единствено за това, че имам правителство. За всички критици на тази не-коалиция, видяхме какво беше по време на служебните правителства, като липсваше парламент, нямаше бюджети за общините, абсолютно мъртвило, както казаше Бава." 

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на представянето на проектите, заложени в Бюджета за догодина в област Бургас.

Лидерът на ГЕРБ отговори и дали ще има смяна на министри след ротацията.

ато дойде 6 март, ще видите каква ще бъде ротацията. България си имаше добър министър-председател по мое време, но сега по-добре да се съсредоточим за работа с партиите и структурите. За мен в момента действа изключително демократичен принцип на жесток самоконтрол между всички участници в управлението, което е добро за държавата. Каквото мога да помогна и вътре, и извън държавата, - резултатите са видими. Има ясно разписано споразумение Денков - Габриел, и Габриел - Денков при ротацията", каза той. 

Бойко Борисов подерта, че има споразумението, по което ще се направи анализ на работата на всеки министър, и ако има такива, които не са се справили толкова добре и нямат голям напредък, ще бъдат сменени.

Борисов за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

"Но това ще стане с анализ между лидерите и двамата премиери тогава. Най-важното е МРРБ - и това ще му е най-големия тест на министъра, - в рамките на тази седмица да направи планът и правилата, които осигуряват проектите за цялата тази година. Така министерството трябва да работи на 1000%, сега всички общини ще подадат проекти. И ако министърът се справи с това, ще остане да работи", каза лидерът на ГЕРБ. 

Парите са налични, МРРБ сега трябва да работи не на 100%, а на 1000% от капацитетите си, заяви още той. 

Има ли качествени личности от ДПС, които биха намерили място в правителството след ротацията?

"Всяка партия има качествени личности, макар че не ми харесва въпроса, от всеки човек си има своите плюсове и своите минуси. Така че, както регулаторите се разбрахме да се търсят най-добрите, така се търси и за Министерски съвет. Но понеже малко ви е провокативен въпроса, ДПС отдавна казаха, че не желаят да участват министри в управление", отговори Борисов. 

Бургас и целият регион вече по въздух и море е в Шенген, могат и от морето, и по въздух да излизат хората. Имаше малки грешки, но истинският проблем, който ни спря, беше свързан с тези няколко години хаос по границите, коментира още лидерът на ГЕРБ. 

"Сега Калин Стоянов се справя много добре, и в преговорите с Габриел и Денков помагаха много, ние с Кирил помагахме много с каквото можахме. Изрично трябва да благодарим на австрийския бизнес, който е инвестирал в България написа отворено писмо и застана твърдо зад България. Трябва да покажем само, че пазим надеждно границата. Защо съм оптимист в това отношение? Нашите партньори в Европа ще ни дадат наблюдатели, за да обясним заедно, че България е изпълнила критериите. Калин и Асен Василев трябва много активно да работят в следващите дни и седмици. С общи усилия може да направим, така че да използваме и сухопътните граници", каза още Борисов.

Относно проверките в складовете на "Лукойл", които започнаха вчера, Борисов коментира, че се надява по този начин да паднат цените на горивата.