Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Правителството подкрепя проверката на приватизацията и предстоящата продажба на ЧЕЗ, която ще бъде направена от временна анкетна комисия в парламента, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в началото на днешното заседание.

Временна комисия в парламента ще разследва сделката за ЧЕЗ

„Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил. Нека в парламента всичко да стане ясно“, заяви Борисов.
 
Борисов припомни, че през годините са проверявани и трите електроразпределителни дружества, налагани са им наказания и всичко това трябва да бъде внесено като информация в парламента.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички“, каза още той.
 
Премиерът възложи на министрите Теменужка Петкова и Владислав Горанов, както и на вицепремиера Томислав Дончев, да направят план и стратегия във връзка с гласуваната днес проверка.

„От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка. Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.

ЧЕЗ започва проучване за възможността за участие на България в сделката