Борисов: Връщаме на концесионера фактури за над 5 млн. лв. за зимно почистване
Борисов: Връщаме на концесионера фактури за над 5 млн. лв. за зимно почистване / netinfo

При предсрочно прекратяване на договорите с концесионера по чистота седмица след това София ще бъде зарината с боклук и никой няма да иска да я чисти – това прогнозира кметът на София Бойко Борисов, коментирайки настояване от общинските съветници на БСП за прекратяване на концесионните договори.

Борисов подчерта, че ще върне на концесионера фактурите за над 5 милиона лева за зимното почистване и ако трябва, по съдебен път ще се изяснява дали наистина фирмите, почистващи столицата, са извършили дейности за тази сума.

Кметът допълни, че столичният инспекторат ще бъде децентрализиран на районен принцип и занапред районите кметове ще заверяват фактурите на почистване. Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска подчерта, че ако се изпълнява годишната задача за чистота на София в общ размер 107 милиона лева, от които 64 милиона лева за концесионера, градът ще е по-чист. Тя потвърди информацията от общинския съветник от БСП Жельо Бойчев, че концесионеърт е предоставил нотариално заверени писма, с които иска увеличение с 20% на единичните цени за извършване на дейностите си.

Съветникът от ДСБ Иво Йонков информира, че през миналата година фирмите по чистота са били глобени с 60 хиляди лева при 50 милиона общински бюджет.

Колегата му от СДС Владимир Кисьов пък подчерта, че задачата за концесионера трябва да се изготвя през ноември на предходната година. В крайна сметка общинският съвет одобри тазгодишната задача за чистота в София и фирмите, които я почистват ще трябва да разполагат с 64 милиона лева.

СОС реши, че ако се плати данък смет до 30 април ще има 5 процента отстъпка.