/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

Турската армия започна сухопътна операция в Северна Сирия

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

Редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция

На 9 октомври турските сухопътни войски пресекоха границата и навлязоха на територията на Сирия. Това съобщи в Туитър министерството на отбраната, подчертавайки, че това е вторият етап от военната операция, която започна по-рано вчера с удари на самолети F-16 и артилерия срещу „позиции на терористичните групировки ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за защита на народа - бел.ред.) и ДАЕШ“.

Турската офанзива предизвика ново масово изселване

Следим територията около нашата граница - в Турция, в Гърция, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Ако има промяна в ситуацията, ми се докладва - към момента няма такава, няма движение на нелегални маси, макар че ситуацията може да се промени във всеки един момент, тъй като бойните действия продължават - жертви, големи маси от хора тръгват да се спасяват в една или друга посока. Ние трябва да сме подготвени за всеки извънреден случай. Към момента всичко е спокойно. Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия", отбеляза Каракачанов, предаде БТА.