Борисов срещу референдум за еврочленството на Турция сега
Борисов срещу референдум за еврочленството на Турция сега / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов срещу референдум за еврочленството на Турция сега
33240
Борисов срещу референдум за еврочленството на Турция сега
  • Борисов срещу референдум за еврочленството на Турция сега

Въпросът за провеждането у нас на референдум за еврочленството на Турция не стои, тъй като тя още върви по пътя на своята европейска перспектива. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, който е на посещение в страната ни.

България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция, която работи по предприсъединителните глави", посочи българския министър-председател.

Турция винаги е чувствала България до себе си в този процес и вярваме, че и в бъдеще ще бъде така", посочи от своя страна турският премиер Ердоган.

Многократно чуждите посланици у нас надвишават правата си, това свое наблюдение премиерът Бойко Борисов сподели в коментар на публично изявление на френския посланик Едиен дьо Понсен, чийто мандат изтича.  В края на мандата си френският дипломат призова България да сподели със своите партньори в ЕС официалната си позиция дали е За или Против еврочленството на Турция

„Ако нашият посланик в Париж си позволи такова поведение и отиде да дава съвети на Саркози, най-вероятно ще бъде изгонен", аргументира се Борисов.

В средата на септември Понсен каза, че за ромите в България се говори много, а се прави малко и не се вижда къде отиват парите за тях и предложи да има държавен пост, който да отговаря за интеграцията на ромите. Това стана след като Франция върна няколко групи с български и румънски роми, с което предизвика критиките на Еврокомисията.

Двете страни са готови да започнат работа по изграждането на свързваща връзка, която ще стане част от газопровода „Набуко" като част от процеса на  диверсификацията на доставките на газ за България, посочи Борисов. „Готови сме да изградим газопровод за България, министрите на икономиката ще уточнят подробностите и ще доставяме природен газ, както сега го правим за Гърция", добави Ердоган.

Борисов и Ердоган декларираха ненамесата по проблемите на мюсюлманското вероизповедание у нас. Те изразиха надежда, че въпросът ще бъде решен в рамките на демократичните принципи и ще бъде осъществен нов избор на главен мюфтия.

Турция работи изцяло на базата на документи, ако хората успеят да докажат собствеността си, ще бъдат обезщетени. Това обясни турският премиер Реджеб Таийп Ердоган по повод компенсациите на българските бежанци от Източна Тракия, които и до днес не са получили парите си за оставената собственост.