Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
"Честит празник, дами! Пожелавам Ви да сте ценени, обичани и уважавани! Бъдете все така борбени и силни. Желая Ви здраве и много любов!". Това написа в страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод на Международния ден на жената - 8 март.
 

Честит празник, дами! Пожелавам Ви да сте ценени, обичани и уважавани! Бъдете все така борбени и силни. Желая Ви здраве и много любов!🌹

Публикувахте от Бойко Борисов в 7 март 2018 г.

Честит празник, дами! (ВИДЕО)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави всички дами с 8-ми март и им пожела да бъдат здрави, нежни, красиви, вдъхновени и прекрасни - да бъдат себе си.

Народно събрание
БГНЕС

"Празникът тръгва от желанието ни да се трудим наравно с мъжете, затова нека да отбележим празника на жената с успешен труд в пленарна зала", призова тя от трибуната на НС.

Караянчева посочи, че според широко разпространен анекдот на този ден преди 161 години работничките от една шивашка фабрика в Ню Йорк излезли на протест, за да защитят правото си да носят панталони на работното място. Първият международен протест в подкрепа на правата на жените да гласуват наравно с мъжете обаче е проведен цели 57 години по-късно, на 8 март 1914 г. в няколко европейски градове, отбеляза председателят на парламента.

Народно събрание
БГНЕС

СНИМКИ: НАЙ-ОБСЪЖДАНИТЕ ДАМИ

През 1917 г. на 8 март жените на Русия се събират в Санкт Петербург, за да демонстрират за хляб и мир и да призоват за край на царизма и за демокрация, каза Караянчева. Тя припомни, че през 1977 г. Генералната асамблея на ООН обявява 8 март за официален ден на жената.

Днес ни е лесно да кажем, че всеки ден трябва да е ден на жената, коментира Цвета Караянчева. Тя обаче отбеляза, че много от правата на жените са били трудно извоювани през годините и далеч не навсякъде дори днес. Никое право не е дадено завинаги и трябва да отстояваме постигнатото всеки ден, посочи председателят на парламента.

Народно събрание
БГНЕС

В началото на заседанието заместник-председателят на парламента Веселин Марешки подари по една червена роза за празника на дамите на парламентарната трибуна - председателя на НС Цвета Караянчева и Нигяр Джафер - заместник-председател на парламента.

В кулоарите на НС депутати от ГЕРБ зарадваха с букети с цветя дамите за 8-ми март.

Народно събрание
БГНЕС