/ МС
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата лидери се договориха да развиват по-тясно сътрудничество и координация в отговор на пандемията. Целта е двете държави да си взаимодействат по-активно като обменят опит и добри практики в борбата срещу COVID-19.

„Държавата Израел постига изключително високи резултати в борбата срещу коронавируса“, отбеляза премиерът Борисов и добави, че България е държавата с най-щадящите мерки в Европейския съюз и същевременно успява да овладее заболеваемостта.


🇧🇬 🇮🇱 С Държавата Израел ще си взаимодействаме по-активно и ще обменяме опит в борбата срещу COVID-19. За това се...

Posted by Boyko Borissov on Thursday, 11 February 2021


Премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху се договориха също така да работят по въпроса за улесняването на пътуванията между гражданите на двете държави.

Възможност в тази посока например може да се търси във връзка с ваксинацията срещу COVID-19. Българският министър-председател изрази увереност, че в близко бъдеще България и Израел ще успеят да ограничат разпространението на пандемията на териториите си, като отношенията между двете държави отново ще се завърнат на предишното си активно ниво.

В рамките на разговора двамата лидери отбелязаха възходящото развитие на отношенията между двете държави в дух на приятелство и взаимно доверие. Благодарение на съвместните усилия на премиерите Борисов и Нетаняху, политическите отношения между България и Държавата Израел са интензивни и през последните години бележат значителен подем.

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че активният двустранен диалог е от взаимен интерес и за двете държави, които имат ползотворно сътрудничество в редица сфери, включително на международно ниво.