Борисов, Първанов, Петков и Патрашкова ще дават обяснения пред ДАНС
Борисов, Първанов, Петков и Патрашкова ще дават обяснения пред ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийската районна прокуратура ще проверява имало ли е нерегламентирано подслушване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера той изпрати сигнал до главния прокурор, след като от вестник „Галерия" обявиха, че притежават аудиозаписи от срещи на Борисов с Румен Петков и бившия президент Георги Първанов.

От своя страна районна прокуратура е възложила на ДАНС да снеме обяснения от предполагаемите участници в разговорите - Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, както и от главния редактор на вестника Кристина Патрашкова.

Отпуснатият срок е 10 дни, след което ще бъде проверено дали са верни твърденията на Бойко Борисов за това, че е бил обект на неразрешено подслушване.

Лидерът на ГЕРБ нарече случая „българския Уотъргейт".

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде проверено кой го подслушва. Причината - вестник „Галерия" твърди, че притежава аудиозаписи от срещи на Борисов с Румен Петков и президента Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

Бойко Борисов категорично на няколко пъти отрече да се е срещал с Първанов след края на мандата му, но не каза дали се е виждал с Румен Петков.

От своя страна в телевизионно интервю Петков призна, че се е срещал с лидера на ГЕРБ преди три месеца, но двамата са разговаряли по темата „Белене" и за спортна зала в Плевен. Румен Петков обясни, че е информирал премиера Пламен Орешарски преди и след срещата.

Георги Първанов също на няколко пъти опроверга информацията, че е разговарял с Бойко Борисов.