Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, съобщиха от правителствената информационна служба.


Позиция на АИКБ относно т.н. "студен резерв"

„Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то на държавната ТЕЦ Марица Изток II, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, а енергийният министър го съобщи на депутатите в парламента по време на днешното заседание. Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ Марица Изток II е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова. 

След края на днешното правителствено заседание стана ясно и, че от БСП ще внесат проект за решение за изслушване на главния прокурор. Ако това бъде прието, то Иван Гешев ще трябва представи доклад пред народните представители.