Бойко Борисов посрещна Зоран Заев в София
Бойко Борисов посрещна Зоран Заев в София / пресцентър, правителствена информационна служба
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София, където предстои да започне срещата на върха от инициативата Берлински процес, на която тази година двете държави са съдомакини. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

"Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона. Независимо от предизвикателствата, свързани с пандемията, България и Република Северна Македония обединихме усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното ни домакинство. Благодаря на Ангела Меркел, Zoran Zaev, Урсула фон дер Лайен, Emmanuel Macron и на всички останали колеги за активното им участие във форума днес", написа премиерът Бойко Борисов в своя Facebook профил.



През юли 2019 година премиерът Борисов взе участие в срещата на върха в Познан, където именно беше обявено поемането на домакинството на Берлинския процес съвместно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше участие в контекста на срещите на върха по инициативата – в Лондон през 2018 година и в Триест през 2017 година. Сериозните ангажименти, които премиерът Борисов пое относно инициативата са естествено продължение на последователната активна политика на страната ни към Западните Балкани, както и на успешното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато България успя да издигне високо в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на Западните Балкани.

Днес във форума на най-високо ниво чрез видеоконферентна връзка участват лидерите от Западните Балкани, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, премиерите – на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки, на Словения Янез Янша. В срещата на върха ще се включат също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO).

Настоящата среща на върха в София надгражда постигнатото в рамките на предишните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и утвърждава ролята на Берлинския процес като значим фактор за оптимизиране на регионалното сътрудничество, в светлината на европейската перспектива на страните от региона.
В рамките на съвместното домакинство на България и Република Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хор

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на България и на Северна Македония на Берлинския процес. Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава член на Европейския съюз и държава от Западните Балкани. България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса заедно със Северна Македония, като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на страните от Западните Балкани и за постигането на стабилност, мир и просперитет в региона.

Борисов разговаря с Фон дер Лайен преди срещата на върха по Берлинския процес

Борисов и Заев ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, сред които са лидерите на държавите от Берлинския процес, представители на европейските институции и други заинтересовани международни и регионални организации като Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO). В рамките на срещата на върха участниците предстои да направят преглед на постигнатото през изминалата година и да вземат с консенсус важни за региона и неговата европейска перспектива решения.
 

пресцентър, правителствена информационна служба



Ключов успех на съвместното домакинство на България и на Северна Македония е подготовката на двете декларации – за Общия регионален пазар и по Зеления дневен ред, изготвени с голямата подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и партньорите на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, се очаква да бъдат подписани онлайн в рамките на срещата на върха в София от лидерите на страните от Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Захариева: Със Сев. Македония трябва с добра воля да придвижим отворените въпроси (ВИДЕО)

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е насочена в три главни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да бъдат създадени благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, чиито резултати имат реално и видимо отражение върху икономическата сигурност и стабилност и приближават държавите от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС.