/ МС
Това е подчертал премиерът в оставка пред председателя на Военния комитет към ЕС Клаудио Грациано
„Последните четири години са изключително успешни за българската армия“. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

Той акцентира върху интензивния процес на модернизация, който е в ход по отношение на въоръжените ни сили. "Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България", посочи той.

В рамките на разговора са били обсъдени теми като ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата.

Официално: Българският контингент от Афганистан ще бъде постепенно изтеглен

Борисов също така изтъкна, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната. Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

Борисов посочи още, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи и най-вече да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности, адекватни на рисковете и заплахите.

Каракачанов: Специалните сили в Българската армия имат своята славна история

В рамките на разговора Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът посочи, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г. Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на постигането на консолидацията и изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

Според Борисов България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага.

„Ето защо ние разглеждаме запазването и засилването на трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС“, добави премиерът в  оставка и обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи. За пример Борисов даде кризата с пандемията, която ясно демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това огромно предизвикателство.