Лидерът на ГЕРБ не сменил навреме кандидатите в Благоевград, Сандански и Банско, за да не разцепи партията
Премиерът Бойко Борисов честити на всички спечелили кметове и обобщи, че след тези избори ситуацията в местната власт започва да се нормализира, защото не било нормално само една партия да управлява всички големи градове.

"Да благодарим, да честитим, да отчетем, че въпреки това, че партията е в управление много години, отново огромен брой избиратели ни дадоха доверие", бе първата оценка за балотажа. В момента се върнахме към нормалността в изборния процес. дори по-шарените обищниски съвети показват, че ще споделим отговорността.

Кои са победителите на втория тур в областните градове? (ГРАФИКИ)


"За всеки наши грешни действия получаваме шамари, за добри действия - похвали", обобщи Борисов. Иначе от следващите избори смята да предложи ГЕРБ да ограничи кметовете си да управляват до три мандата.

Премиерът отказва да участва в среща, инициирана от президента, заради някои пробойни в Изборния кодекс, като купуването на гласове.

"Не виждам никакъв смисъл в деня на вота да се повдига тази тема", смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призна, че не е сменил още преди кампанията, навреме кандидат-кметовете на Благоевград, Банско и Сандански, за да не разцепи партията, защото дошло цялото ръководство на ГЕРБ в Благоевградско да го умолява да остави предишните кметове.  "Избирателите ми казаха - прав сте", добави Борисов, като уточни, че загубилият кандидат на ГЕРБ в Сандански, където спечели ВМРО, му се е обадил да му съобщи, че подава оставка.

Йорданка Фандъкова: Хората очакват работа, но и промяна (ВИДЕО)


"За Благоевград ме е яд, просто няма нещо ненаправено", призна Борисов, като съжали, че Камбитов е имал след първия тур около 15% преднина, но тя се стопила само за седмица, след като се видял записът, на който "играят ръченица с пари на челото". "И хората там дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия, наказаха тези, които не са се държали прилично", заключи Борисов.

"От утре всички са си пак наши - в смисъл, добре дошли. И действаме за доброто на хората", коментира премиерът за резултата на втория тур.

И посъветва всички нови кметове: "Да спрат с това - ще намаляваме данъците!". "Прагматичният кмет - особено на софия - камините, твърдото гориво, минаването през центъра, не може градът да няма никакви приходи и те да се правят на добри и да намаляват данъци. И аз искам да съм добър, но хазната трябва да се пълни", коментира премиерът.