Борисов назначи заместници на правосъдния министър Захариева
Борисов назначи заместници на правосъдния министър Захариева / снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов назначи двама заместник-министри на правосъдието.  Със заповед на премиера в Министерството на правосъдието се връща Вергиния Мичева-Русева, която заемаше поста на заместник-министър до 11 декември 2015 г., съобщават от правителствената пресслужба.

Вторият заместник-министър е Красимира Филипова, която към момента e заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура - София. Филипова има 14-годишен стаж в съдебната система.

Екатерина Захариева е новият правосъден министър

В последния се работен ден за 2015 година парламентът одобри номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър. Предшественикът й на поста Христо Иванов подаде оставка заради приети промени в Конституцията за съдебната реформа, които се различаваха от първоначално договорения вариант, описван като "исторически компромис".

Повече за оставката и последвалите я събития вижте тук

Оставката на Иванов предизвика Радан Кънев и ДСБ да свалят политическото си доверие от кабинета и да минат в опозиция. Петър Москов пък се оттегли от зам.-председателското място в партията и остана здравен министър.

Повече за случилото се в ДСБ вижте тук

Реформаторският блок като цяло поиска от ГЕРБ анекс към коалиционното споразумение, върху който управляващите увериха, че се работи и вероятно ще бъде представен през настоящия месец.