Борисов мести гей парада и бута ромското гето във Възраждане
Борисов мести гей парада и бута ромското гето във Възраждане / Sofia Photo Agency

Предвиденият за тази събота гей парад в столицата няма да премине по бул. „Витоша", защото е пренасочен да се състои в Южния парк. Това съобщи кметът на София Бойко Борисов, след като преди обяд общинските съветници от ГЕРБ излязоха с призив към него да промени местонахождението на гей събирането с аргумента за по-голяма сигурност на хомосексуалистите. Информацията допълва Ангел Богданов

Кметът също изтъкна сигурността на хомосексуалистите за предислоцирането на парада им. „За тяхната сигурност съм пренаредил да им се отреди южната част на Южния парк, защото по-лесно се охранява. По „Витошка” от всяка пряка могат да излязат хора, които да ги атакуват”, каза Борисов.

Борисов поясни и декларираното по-рано сутринта твърдо намерение за премахване на ромската гето в район „Възраждане", известно като „Баталова воденица" в изпълнение на съдебното решение от преди две години и подчерта, че намирането на законни жилища от самонастанилите се роми си е техен ангажимент. „Има решение на съда и на Общинския съвет и започваме изпълнение. Очакваме протести, но ние сме длъжни да изпълним решението”, каза Борисов. „Моите уважения към всички, но аз не мога да направя София приют на всички бедни от България, които няма къде да живеят или няма какво да ядат и да дойдат, а ние да им търсим жилища”, уточни още кметът.

Междувременно общинският съвет одобри новата структура на Столичния инспекторат, според която във всеки от 24-те района на града ще има мобилни групи, за чиято дейност общината ще осигури джипове, които ще работят денонощно. В същото време стана ясно обаче, че те няма да се съпровождат от полицаи, което даде основание на Борисов отново да упрекне правителството, че работи срещу столицата с нежеланието да уреди въпроса с наличието на общинска полиция.

Между 3 000 и 4 000 шофьори ще получат до две седмици фишове за глоба, че са паркирали върху тротоари, след като возилата им са били заснети от инспектори на общината, каза началникът на общинския инспекторат Веска Георгиева. В същото време Общинският съвет одобри обявяването на конкурси за изграждане на три подземни паркинга – между хотел „Шератон" и ЦУМ, на булевардите „Черни връх" и „Джеймс Баучър" и на бул. „Цар Борис ІІІ”. Във връзка с предложение за провеждане на закрито заседание на общинарите, на което да се обсъди приватизацията на „Общинска банка", съветникът от „Алианс за София" Мартин Заимов предложи да се изтегли от трезора бюджета на София. Тази идея не беше одобрена, а кметът Борисов каза, че това е най-лесният начин да се фалира банката, след което нямало да има къде общината да държи парите си.

Относно издаването на строителната забрана за жилищен комплекс "Младост" кметът Борисов каза, че хората, които са си купили жилища „на зелено" ще трябва да поизчакат, докато се одобри новия план на района. Той допълни, че, с главният архитект Петър Диков, подготвят подобни строителни забрани и за някои други квартали в столицата, но се ограничи да посочи като пример само "Студентски град".