/ БГНЕС
Управляващата коалиция е стабилна, неразбирателствата са изгладени, изготвен е график за срещи между парламентарните групи на Патриотите, ГЕРБ и правителството. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и лидерите на Обединените патриоти Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след провелия се Коалиционен съвет. Те заедно с лидера на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов направиха изявления в кулоарите на Министерския съвет.

"Два дни подред се провежда Коалиционен съвет заради някои възникнали неразбирания между парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които са главно по някои законопроекти. За да бъде избегнато това в бъдеще, е изготвен регулярен график за срещи между парламентарните групи и правителството", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, на извънреден брифинг в Министерския съвет.

коалиционен съвет
БГНЕС

"Мисля, че нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис в интерес на обществото", допълни Бойко Борисов. По думите му мотивите за спорните текстове, както и как ще се действа за ветото на президента /б.р. по текстове от промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол/ са изяснени.
 
"Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната, и то не заради властта, не заради постовете и място в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос", добави премиерът. Министър-председателят подчерта, че финансовите и икономическите параметри, при които работи страната, са "най-добрите за всички време на тази държава".

Сидеров поиска да бъде оттеглен законопроектът за шума

коалиционен съвет
БГНЕС

Той изтъкна, че безработицата е рекордно ниска, има големи инвестиции, еврофондовете работят успешно. Според премиера България е провела изключително успешно европредседателство, а от формата 16+1 са произлезли доста европейски инициативи.
 
Той посочи, че не случайно между Китай и ЕС са били подписани толкова много споразумения. Борисов напомни, че за първи в историята на България на посещение в страната ни е бил японският премиер. Борисов е на мнение, че всичките усилия, които правителството е направило за развитието на страната, не бива да се пропиляват заради някои междуличностни отношения. Затова той благодари на колегите си от коалицията, че са загърбили своето его.

коалиционен съвет
БГНЕС

Председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на ПП "Атака" Волен Сидеров обясни, че проведените през последните два дни срещи между коалицията са изяснили доста въпроси, които са били разрешавани по неправилен начин. "Когато нещо между нас не е решено, то излизаше през медии", добави Сидеров. Според него това не е правилна тактика и политика. Освен това той обясни, че разменените реплики през медиите не е трябвало да се разбират като "нещо разрушително".

коалиционен съвет
БГНЕС

Сидеров отправи критики към Симеонов (ВИДЕО)

Той подчерта, че днес коалиционните партньори са се разбирали, че различията трябва да бъдат разрешавани с консенсус. Волен Сидеров специално благодари на премиера Борисов за това, че е влезнал в ролята на координатор.
 
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че правителството и мнозинството е стабилно.

коалиционен съвет
БГНЕС

БТА