Бойко Борисов среща на върха
Бойко Борисов среща на върха / БГНЕС
Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на днешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Борисов благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха", както и на "тримата големи" - председателите на основните европейски институции. Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ, каза премиерът. Той информира, че се е провела една много добра и честна дискусия.

Европейският съюз излезе с декларация за срещата ЕС-Западните Балкани

Премиерът се извини на софиянци за тежкия трафик в столицата, но изтъкна, че досега не е имало подобно събитие в България и ползите за страната ни са много по-големи.

Борисов изтъкна, че няма никакъв риск за Европейския съюз да приемат страните от Западните Балкани. Той посочи, че ако Западните Балкани олицетворят една страна, то брутният й вътрешен продукт ще е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия. По думите му усилията, които се полагат, са ЕС да приеме икономика колкото Словакия, с население, по-малко от Румъния.

Премиерът на Македония: Спорът за името може да се реши през юни

Бойко Борисов среща на върха
БГНЕС

Според него по-добре е страните от Западните Балкани да са в преговори за влизане в ЕС, за да може техният политически елит да се старае да покрива всичките критерии за това. В противен случай другите геостратегически играчи може да усилят и немалкото си и в този момент влияние, което имат, допълни Борисов.


Меркел за форума в София: Важна среща

Министър-председателят добави, че до края на юни ще има отново възможност да се говори по този въпрос, но по време на срещата в София вече са били зададени много теми за размисъл.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани подписаха споразумения по различни проекти

За българския премиер доста символична е и разходката по Моста на влюбените на Тереза Мей, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, както и снимката между лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи.

Премиерът изтъкна, че за всички е станало ясно, че единственото спасение за ЕС е той да бъде единен. Според него вече всички са осъзнали, че силата на ЕС е в единството.


Борисов е много щастлив, че вече са подписани множество споразумения, включително това за газовата връзка между България и Сърбия. Той се надява до края на годината да бъде започнат и интерконекторът с Гърция.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани
БТА