Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Делът на потребление на незаконните цигари през 2018 г. е 5,8 на сто. Това показват резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас, което бе представено в Гранд хотел София. Резултатите бяха обявени пред министър-председателя Бойко Борисов и представители на държавните институции, които са пряко ангажирани с противодействието на контрабандата. Последните резултати от изследването показват, че това е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България.

Борисов: Полагаме огромни усилия в борбата със сивия сектор

Изследването показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев. Освен това 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев.

Бойко Борисов
БГНЕС

Борисов: България е за пример в ЕС в борбата с контрабандата на цигари

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на "личното ангажиране на прокуратурата по тази тема", защото областните звена реагирали много бързо. Той е доволен, че тенденцията повече от година се запазва и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Бойко Борисов
БГНЕС

Бойко Борисов изтъкна, че добрите резултатите в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Той каза, че приходите в бюджета дават възможност да се отпускат повече средства не само в социалната сфера, но във всички останали. Министър-председателят заяви, че очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 мил. лева да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета. Той коментира, че повишението на приходите в бюджета съответно повишава и стандарта на живот на хората.
БТА