/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз. По време на среща, организирана от инициатива "Срещу незаконната търговия", премиерът посочи, че резултатите показват реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата.
 
По думите му, освен че се отчита най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%, още по-удовлетворителното е, че тази тенденция е трайна. "Това вече тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостно. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви премиерът.
 
За 10 години незаконната търговия на цигари "вляла" над 3 млрд. лева в криминалния свят

Бойко Борисов отчете, че във Великобритания има 35% контрабанда, а във Франция тя е 23,7%. Той добави, че когато се защитава европейският бюджет, той ще попита в Брюксел защо резултатите от борбата с контрабандата не са добри в много европейски държави.

Според него около 100-200 млрд. евро са несъбраните приходи от контрабанда в бюджета на Европейския съюз и добави, че това са "черните пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.
 
През 2015-а: Приходите от акциз на цигари нарастват

Премиерът се възмути, как може в България да има само 6% контрабандни цигари, а в същото време да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията. "Има борба - ето я", допълни Борисов. Той добави, че само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% повече.

По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия. Премиерът е категоричен, че в борбата с контрабандата се използва цялата сила на държавата.
БТА