Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема в България на срещите през 2020 година. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод домакинството на страната ни на среща по Процеса „Акаба“.

България ще бъде домакин по процеса „Акаба“ (СНИМКИ)

„Берлинският процес касае Западните Балкани и интеграцията, а през 2015 г. се създаде и Процеса „Акаба“. Лично кралят на Йордания го промотира. Неговите теми са две – борбата с тероризма и борбата с радикализма. Това е процес, подкрепян от Европа, САЩ, Япония, Австралия, Канада и ООН. Днес на срещата на четири очи с йорданския крал си припомнихме какво правехме, когато бях главен секретар и решихме и двата формата – и борбата с тероризма, и с радикализма на Балканите и в Европа да се проведат в София. България ще бъде домакин, тъй като се отчита не само нашия опит, но и прекрасното представяне по време на председателството на Европейския съвет, форматът 16 + 1 с Китай, и това, че България и Северна Македония ще председателстват съвместно Берлинския процес“, заяви Борисов.



По думите му Процесът „Акаба“ е на дневен ред заради сложната ситуация с войните в Сирия и Либия и всички трябва да бъдат добре подготвени. На един от панелите на ООН крал Абдулла II е дал пример, че България е държава, в която има мюсюлманско население, но няма нито един засечен ислямско боец по света, припомни премиерът. „Това от една страна се дължи на работата на нашите специално служби и Прокуратурата, но и на толерантната политика, която води страната ни към малцинствата“, добави Борисов.