/ БТА
Изчисленията на Министерство на икономиката и индустрията се съобразяват изцяло с изискванията на закона. Средната цена на сорт брент през декември 2023г. е 76,631 долара за барел. Средната цена на сорт руски нефт с произход Русия е съобразена с цената, която е наложена в момента - 60 долара за барел. Според формулата вноската, която трябва да внесе "Лукойл" е 69 млн.лв. Към момента сумата, която е внесена е по-малко във Фонда "Сигурност на Електроенергийната Система". Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на изслушването му в съвместното заседание на Комисията по икономическа политика и иновации и от Комисията по енергетика.

Според Богданов скоро ще можем да съберем вноската във Фонда за месец декември в размер на 69 млн. лв. и съобщи, че съвсем скоро ще обявят каква ще бъде вноската, която "Лукойл" трябва да внесе за месец януари. "До 15 февруари ще обявим вноската, която "Лукойл" трябва да направи за месец януари", уточни той.

Богданов коментира, че Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е трябвало да влезе в сила много по-бързо.“Щеше да е много и полезно и важно за българските потребители ако можеше законът да влезе в сила в момента на неговото приемане”, посочи той и напомни, че по това време той не е заемал министерски пост.
БГНЕС