По тема 22 ще пишат днес зрелостниците интерпретативно съчинение или есе по 41-ия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор ще се съобщят по-късно днес.

Общо 49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, който започва в 8.00 часа на 19 май. Вариантът на теста беше изтеглен малко след 05.00 ч.

Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е 11 718 750.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е изградено видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също ще има такива центрове. Мария Гайдарова пожела на всички зрелостници успех и да са спокойни, както и успешна работа на всички, ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити.

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на изпита, тъй като те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита.

Само двама зрелостници с COVID-19 ще пропуснат матурата

По традиция изпитният вариант се генерира рано сутринта в деня на изпита - в 5.00 часа в МОН. Възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Матурите ще се състоят в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори, а до трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.
БТА