Над 1,9 млн. лева са събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и в Сирия, организирана от БЧК.

От събраните средства 480 000 лв. вече са преведени за Турция, а 320 000 лв. - за Сирия. Съобщенията, изпратени на кратък номер 1466, са близо 470 хил. броя, добавят от червения кръст.

БЧК продължава предоставянето на хуманитарна помощ за пострадалите.

200 часа след разрушителните трусове: Извадиха от руините живи двама души

До момента с наземен и въздушен транспорт от бедствения си резерв и от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец БЧК е предоставил 1152 вълнени одеяла, 1008 комплекта спално бельо, 1000 възглавници, 240 семейни палатки, 400 матрака, както и 224 кашона с дарения, предоставени в хода на Националната кампания. Подготвени за износ и в процес на транспортиране са и 650 комплекта за спане, включващи походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, чаршафи, калъфки, кърпи и хавлии; 312 кухнески комплекта; 306 радиатора; 400 матрака; 2 700 вълнени одеяла и над 3500 кашона с дарения на българските граждани. Общата стойност на материалните дарения от БЧК е близо 290 000 евро.

Заради изключително тежката обстановка и сериозните логистични затруднения в международната операция, които изпитват двете засегнати от земетресението страни, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призовава партньорските организации финансовата помощ да бъде приоритет.

Турският Червен полумесец изрично моли да се ограничи изпращането на материални дарения, с изключение на зимни палатки и отоплителни уреди за тях.

БЧК има готовност да изпрати първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия. Организацията е във връзка с общностите на Сирия и на Ливан в България, за приемане на набраните от тях дарения и за оказване на съдействие за тяхното транспортиране.

Благодарение на отзивчивостта на българското общество, към този момент БЧК разполага с достатъчни количества хуманитарни помощи за покриване на първоначално заявените нужди от материални дарения, пристигащи от различни местни и международни канали. От утре организацията ще работи по сортиране и разпределяне на постъпилите хуманитарни помощи и вече заявените доставки.

Седмица след трусовете: Зловеща тишина в Турция и Сирия, броят на жертвите расте

При постъпване на ново искане за изпращане на допълнителна хуманитарна помощ в Турция и Сирия, кампанията за набиране на материални дарения на БЧК ще бъде подновена.