/ БГНЕС
По нейните думи земетресението през 2012 г. също е оказало сериозно влияние
Аз съм направила твърде много в Перник да има по-добро водоснабдяване и това си личи от всички инвестиции с мое участие, категорична е Вяра Церовска. След налагането на режима на вода в Перник, бившият кмет на града гостува на БНТ. Това е първа телевизионна изява на бившия градоначалник след тежката криза с липса на вода в областния град.

По думите й, язовир Студена е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

Нинова: Увеличихте цената на водата за хората, но вместо инвестиции – легени

Церовска коментира и проекта за изграждане на воден цикъл в Перник, като съобщи, че в нейния мандат е "направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл".

Нанков: 315 хил. души са засегнати от водния режим в страната

Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета, категорична е Церовска, и допълни, че "Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", допълни още бившият кмет на Перник.

Заради режима на водата: Недоволни перничани излязоха на протест (ВИДЕО)

Освен това тя посочи, че освен фактът, че водопреносната мрежа е строена през средата на миналия век, земетресението през 2012 г., чийто епицентър беше именно Перник, е оказало много сериозно влияние върху текущото ѝ състояние.
 
 
БНТ