/ БГНЕС
Бюджетът на Института за опазване на културните паметници се е увеличил двойно
100924
Бюджетът на Института за опазване на културните паметници се е увеличил двойно
  • Бюджетът на Института за опазване на културните паметници се е увеличил двойно
Министърът на културата Боил Банов денонощно гледал кино, заради което по-малко четял, призна самият той във връзка с това, че му е болно заради унищожаването на емблематичното столично кино "Европа Палас", което става хипермаркет.
 
Държавата не може да задължи собствениците да запазят дейността на старите сгради. Тя трудно се справя и с опазването им от разруха, въпреки че законът допуска те да се ипотекират, за да бъдат възстановени. Процедурата е бавна и тромава, коментира министър Банов и добави, че предстоят законови промени, които да я улеснят и ускорят. по темата.
 
Проблемът с унищожаването на кино "Европа Палас" идвал от това, че то е частна собственост и няма как държавата да задължи собствениците да го направят отново кино, заяви министърът на културата Боил Банов.
 
Няма достатъчно кадри, които да се грижат за опазването на паметниците на културата. Над 3000 обекта се падат годишно на един експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство за мониторинг, сочи одитният доклад на Сметната палата. Пътят да се реши този проблем министър Банов вижда в дигитализацията и в използването на съвременни методи.
 
Държавата има готовност да придобие къщата музей "Пейо Яворов" на столичната улица "Раковски", която беше обявена за публична продан, но след като бъде изяснено какви са задълженията й, съобщи още културният министър.

БГНЕС

Бюджетът на Института за опазване на културните паметници за година и половина се е увеличил от 3,6 млн. на 7 млн. лева, съобщи още на брифинга в Министерството на културата министър Боил Банов. По думите му увеличението на средствата, които се инвестират за опазване на културното наследство е устойчив път, по който е тръгнало министерството. Целта на целия екип е да се създава възможност за развитие на новата стратегия за култура, която вече е публикувана на сайта на Министерството. Той допълни, че е направена огромна инвестиция за покачване на заплатите на служителите, които вече са с 40% по-високи.

Според доклада на Сметната палата, обектите, които Инспекторатът за опазване на културното наследство проверява, са под 1% на година. "Те са толкова, но не са малко", констатира министърът.
 
Има законова възможност сградите паметници на културата да се ипотекират, за да бъдат възстановявани. Процедурата обаче е бавна и тромава, коментира Банов и ако въобще се стигне до нея, отнема близо 10 години. Затова предстоят законови промени, които да я направят по-лесна и по-бърза, така че да приключва за няколко месеца.
БТА