Биолчев: Догодина преподавателите ще взимат с 65 на сто повече
Биолчев: Догодина преподавателите ще взимат с 65 на сто повече / cнимка: Sofia Photo Agency

През следващата година заплатите на университетските преподаватели ще се увеличат поне с 60 – 65 процента, заяви в отчета си пред Общото събрание на СУ "Св. Климент Охридски" ректорът професор Боян Биолчев.

Той допълни, че за догодина бюджетът на висшето училище ще е 48 милиона лева и това е предпоставка за нормалното съществуване на университета.

В отчета си проф. Биолчев посочи, че осем години е имал тежка борба с институциите за утвърждаването на университета. Той призна, че е имал битка за възстановяването на медицинския факултет, който тази година прие и първите си студенти. Проф. Биолчев призна като своя слабост, че не е преборил за ветеринарен и аграрен факултети. Отчете обаче като плюс на своето управление ремонта на Математическия факултет и спасяването на базата в курорта Китен, защото към сградата е имало големи апетити.

От залата по време на Общото събрание се чуха критики, че Биолчев не е направил нищо за връщането на Студентския дом, на сградата на ул. „Шипка” 6, както и тези на Княз Борис Първи и друга на улица Шипка, където сега има хотел. Това преди години са били имоти на университета. В залата се чуха и съвети към бъдещия ректор по ефективно да се уплътни работното време на преподавателите и да се ограничат разходите за луксозни нужди.

Кандидатите за ректор на Софийския университет остават трима: деканът на Историческия факултет проф. Иван Илчев, деканът на Геологогеографския факултет проф. Петър Славейков и колегата им от Химическия факултет проф. Иван Петков.