Никой в ГЕРБ не обсъжда идея за оттеглянето на Бойко Борисов, посочи бившият депутат от ГЕРБ
ГЕРБ ще се опита да състави кабинет след изборите на 14-и ноември. От партията са готови да водят разговори и преговори с всички политически сили в следващия парламент, независимо дали са в опозиция или не. Това заяви Тома Биков в студиото на NOVA.

„Ние се опитахме и на 4-и април. Опитахме да водим ефективни преговори, тогава „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха изобщо да говорят с нас”, добави той.

Никой в ГЕРБ не обсъжда идея за оттеглянето на Бойко Борисов. Партията принадлежи на своите членове, но всякаква такава теза и манипулативна и абсурдна - няма такова обсъждане, коментира той и поясни, че си го представя като премиер в кризисна ситуация.

Биков коментира и последните данни за електоралните нагласи от проучване на „Алфа Рисърч”, сочещо, че ГЕРБ ще бъде първата сила в Народното събрание. „Тези данни са моментна снимка, те не са изборен резултат. Ако имаме такъв тип разлика, ще се опитаме да съставим коалиционно правителство. При такава разлика, въпреки че тя не е малка, очевидно няма да имаме пълно мнозинство”, уточни представителят на ГЕРБ.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ печели парламентарните избори, „Продължаваме промяната“ са трети

Той обясни, че в момента няма как да даде конкретен отговор с кои партии може да се случи коалиционното правителство. „Това проучване показва една тенденция - срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност. И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за поставящите червени линии”, смята Биков.

Депутатът в 46-ото Народно събрание добави, че ГЕРБ няма да поставя червени линии с когото и да е, защото това би било грешка. „Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС. Но означава, че ние сме готови да водим разговори, преговори с всички сили в следващото Народно събрание, независимо от това дали ще са в опозиция или управление”, посочи той.

Лидерска битка на изборите: Няколко града ще бъдат арена на оспорван сблъсък

Пакетирането на ГЕРБ с ДПС Биков отдава на пропагандни тези на опонентите на партията. „Тези пропагандни тези доведоха до това, че те самите не успяха да съставят правителство и се намират в ситуация на изолация и определена токсичност”, каза още политикът. 

Критика Биков насочи и в посока на служебното правителство. Според него кабинетът на Стефан Янев е безпомощен.

„Никой сега не взема 60/40. Забавиха Плана за възстановяване. В момента 85% е планът, който беше подготвен от нас, и 15% някакви промени от типа да махнем проекти за уличното осветление”, добави той.

Коментар дойде за назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в структурите на Столичната община и полицейското насилие по време на протестите. „Иванов е според мен изключително добър професионалист. В никакъв случай, категорично наш вътрешен министър или главен секретар не е давал заповед да бъдат бити журналисти или мирно протестиращи. Да, може би, полицаи са си изтървали нервите, да, може би, някои умишлено са набили някого, но това не е по заповед на вътрешния министър”, категоричен е Биков.
NOVA