Училище
Училище / Община Велико Търново
Превъзпитанието на водачите и на пешеходците не може да стане с правителствено решение, нито със завишени наказания и глоби в закона. Освен това манталитет не се променя от днес за утре, особено насред загубата на уважение към всякакви авторитети през последните 30 години. Така че, да направим онова, което веднага може се реши на държавно ниво.

В коя държава децата се прибират от училище по тъмно вечерта? Или пък започват занятия по тъмно сутринта? Навсякъде в Европа учат най-много до 14.00 часа на едносменен режим и започват часовете не по-рано от 8.30-9.00.

Джип удари две деца на столичен булевард, едното почина

Блъснатите деца на пътя от последните дни са все на 14 г., вероятно ученици в 7-8 клас. И вероятно са се прибирали от училище между 19.00 и 20.00 часа. Звънецът бие за последния час точно насред най-големия трафик, особено в големия град, когато хората се прибират от работа, а учениците трябва да пресичат и да слаломират, прескачайки заграждения, подтичвайки на червено и между колите, само и само да хванат рейса за вкъщи.

Шофьорът на джипа, убил дете: Карах бавно, минавах на зелено

Апелите от рода "обличайте децата в светли дрехи през зимата" няма да проработят, когато насреща си имаме упорит пубер, решен на всяка цена да е в крак с тийн линията. Рискът е най-вече за по-големите ученици, защото малките, поне до 5 клас, се прибират с придружител /освен ако родителят не е подписал декларация, че пуска детето си само/. И вместо да се тюхкаме, че не можем да ги приучим да пресичат на зелено, и вместо да кършим ръце, че по пътищата карат необуздани водачи, кой пил, кой дрогиран или просто нервак, вечно бързащ за някъде, можем да вземем веднага най-лесната мярка.

Момичето, ударено от джип в София, се възстановява (ВИДЕО)

Има такава и тя зависи от държавата и общините - да въведем най-сетне едносменен режим на обучение. Никаква втора смяна и учебни часове до 19.00 часа, когато още в 17.30 е тъмно през зимата. Идеята се зароди още през 2016 г. в МОН, но някак директорите на училища успяха да попарят решимостта на просветния министър Красимир Вълчев с несъгласието си да въведат обучение на една смяна. Редовното извинение беше, че нямат достатъчно класни стаи за две смени. Самият министър се съгласи, че крайният срок 2021 за преминаването на едносменен режим на учебните занятия е нереалистичен, а строежът на нови училища - прекалено скъп. Единици школа преминаха на една смяна и всичко бе оставено на решението на директора - може ли училището да си го позволи, или не.

Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета, е отрицателна

Смешно е подобно оправдание за липса на сграден фонд, когато децата все повече намаляват заради спада на раждаемостта. И е несъстоятелно, защото вече става въпрос да предпазим живота им, а не само да им спестим противоестественото на физиологията им обучение до тъмно. И вече не може да мине подобно извинение, защото ще започне пета година, откакто уж се реши да има само първа смяна в училище.

Сигурно ще има възражения, че шофьори газят деца и посред бял ден, и на пешеходна пътека. Да, така е, но този факт не означава, че не трябва да опитаме да намалим риска по всякакъв друг начин.

Затова - без втора смяна в училище. За да няма празни чинове.