Без електронен фиш от камерите на КАТ
Без електронен фиш от камерите на КАТ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Електронни фишове от 148-те мобилни камери няма да бъдат издавани, докато службите КАТ не получат от новите знаци, предупреждаващи за снимане. Първите бройки от знак Е24, който се поставя преди зоните за контрол на скоростта с автоматизирани технически средства или система (АТСС), ще се появят по републиканската пътна мрежа. Преди да бъдат монтирани в градовете обаче, могат да минат и месеци, съобщава „Труд".

Според влязлата в сила от днес наредба на МВР за използване на АТСС знакът Е24 е задължителен и без него пътните полицаи не могат да пращат "честитки" по пощата. Те трябва да продължат да спират шофьорите, движещи се с превишена скорост, и да им пишат акт или фиш. Знак Е24 трябва да има и за 25-те стационарни радара.

148 мобилни камери дебнат за висока скорост по 1000 рискови участъка

От КАТ увериха, че са започнали да дават заявки за знаци Е24 още от 12 май - деня, в който наредбата е подписана от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Част от табелите за републиканската пътна мрежа са вече готови, но предстои да бъдат издадени разрешителни за монтирането им, което да отговаря на всички изисквания за пътните знаци.

На много места общинските пътни служби не са започнали никакви процедури. От Столичната община например заявиха, че нямат заявка от КАТ и поставиха въпроса кой ще плаща новите табели, за които те нямат предвиден бюджет. Ченгетата заявиха, че от вчера имат заявка и за София, а за плащането законът е ясен - изработването и слагането на знаците е изцяло за сметка на стопанина на пътя - общинските пътни служби и агенция "Пътища".

Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите

Въпреки неяснотите мобилните камери продължават да работят с пълна пара в дните около абитуриентските балове. КАТ-София ще използва 4 мобилки и още 2 ръчни камери, за да снима кортежите, съобщи шефът комисар Тенчо Тенев.