Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите
Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите / снимка: Dariknews.bg, архив
Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите
79962
Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите
  • Полицаи ще глобяват шофьори с абитуриенти по прозорците на колите

С камери и засилено полицейско присъствие ще се охраняват баловете в София. От Столичната дирекция на вътрешните работи са решили да заложат на превантивния подход, а не на санкции тази година. Въпреки това обаче 50 лв. ще е глобата за шофьор, позволил на абитуриенти да висят през прозорците на колата му по време на баловете.

Мобилни камери и полицейски екипи в коли и на мотори ще следят за нарушения по време на училищните тържества. Общо 131 училища в София ще изпратят дванадесетокласниците си в периода 23 до 31 май. Близо ½ от абитуриентските балове ще се проведат тази неделя, на 24 май.

Масово директорите на учебни заведения в София са подали информация в полицията, че абитуриентите ще се събират и тръгват от училищните дворове, а не от паркингите на големи търговски обекти, каквато практика се наложи през годините.

Пътят им до ресторанта, пък ще бъде ескортиран от екипи на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", обясни шефът на КАТ- София Тенчо Тенев:

„С пилотиращ автомобил, с колегите от специализираните полицейски сили, които са с мотоциклети, също ще се придвижват. Допълнително сме изкарали и екипи на видеоконтрола, които ще заснемат цялостното движение на всички в колоната, включително и със стационарни постове с камери за заснемане", обясни той.

Тенев уточни, че камерите ще послужат именно за установяване на по-дребни нарушения, които няма да се санкционират веднага. Глобите ще бъдат налагани след баловете, на база събраните материали от видеонаблюдението в града. За миналата година има близо 100 такива глоби. Наред с безконтролното развяване през прозорците и покривите на автомобилите алкохолът продължава да бъде другият най-сериозен проблем по време на реда през тези празници.

„4-5 човека са падали пред мен от автомобилите, родителите не са се отзовавали на нашите забележки и след това вместо да карат бала, са отивали по болниците", обясни от своя страна Любомир Костадинов от КАТ-София.

От столичната полиция апелираха за внимание и от страна на родители и учители, които по време на училищните тържества също трябва да следят за разумното поведението на абитуриентите.

„Това е приоритет в следващите десет дни за нас - да пазим живота на тези млади хора, всичко да мине, както трябва, за да може те да продължат и да се реализират по-нататък, а не да четем негативни новини по вестниците", каза заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.