Говорителят на Външно Бетина Жотева реагира на изявление на руската си колежка
Говорителят на Външно Бетина Жотева реагира на изявление на руската си колежка / БГНЕС, архив
Новият председател на СЕМ даде интервю за DarikNews само часове след избора й
Бетина Жотева бе избрана председател на СЕМ през следващата една година. Само два часа по-късно новият шеф на медийния регулатор разкри пред DarikNews какви ще бъдат приоритетите по време на нейния мандат през следващата година.

Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

- Ще си промени ли авторитета в очите на обществото СЕМ и какво смятате да направите в тази посока?


- СЕМ винаги е допринасял обществото да бъде добре информирано и медиите да бъдат добре регулирани. За съжаление обаче има някои законови правила, които трябва да бъдат променени, за да има реципрочност на това, което СЕМ прави, и начина, по който СЕМ е възприеман в обществото. Има медии, които свръхрегулирани, и има медии, които изобщо не са регулирани.

- Първите са телевизиите, вторите са сайтовете.

- Да, естествено, и на тези медии им се държи сметка, на други - не. И затова обществото е недоволно. Но за да бъде то удовлетворено, така, както е удовлетворено с гледането на телевизия, трябва да се довери на СЕМ. А не се доверява на СЕМ, защото не се замисля за това. И аз се надявам за следващата година, поне аз ще се опитам, да направя така, че  да се разбере колко е важно да има такъв регулатор. Не само защото го пише в директивата, а защото наистина медиите имат нужда от такъв. Хората имат нужда от такъв регулатор, защото искат да четат за себе си вярно, а не искат да четат за себе си фалшиви новини. Двупосочно върви.

- Дори и ние, легитимните интернет сайтове страдаме от онези, които тиражират фалшиви новини и които не мога да нарека медии.

- Разбира се, защото фалшивите сайтове ви отнемат журналистическия труд. Защото вие ходите, следите, пишете, а фалшивите сайтове публикуват нещо, което не е вярно, и те ви отнемат хората, които ви четат.

- Тези промени в закона ги очакваме за следващата година, само че той е за радио и телевизия? Нов ли ще поискате за интернет медиите?

- Или трябва да има отделен закон за онлайн изданията, или просто да има един закон за радио, телевизия и интернет - един закон с допълнение. Както преценят депутатите.

- Ще излезе ли от вас тази инициатива?

- Разбира се, ние участваме във всички работни групи и го говорим това колко е важно.

- Само да се предпазим да не отидем в другата крайност с регулацията на интернет изданията.

- Ни най-малко няма такава опасност. Вие чували ли сте досега, че СЕМ налага цензура на радиа и телевизии? Когато се приложат същите правила за интернет - той ще бъде регулиран, не цензуриран, има огромна разлика.

- Проблемът се нарича Фейсбук, който вече е най-мощната медия.

- Проблемът е Фейсбук, въпреки че вече е създаден един надзорен съвет от 20 души от различни части на света, които именно ще носят окончателната отговрност най-вече за речта на омразата, за агресията и за опасността, която стои пред децата във Фейсбук.

- Ето, например, в условията на пандемията от Ковид-19 - постоянно четем постове и публикации от измислени сайтове, че се дават пари, за да бъде написано в смъртния акт на някого, че е починал от този вирус, четем, че няма коронавирус или други подвеждащи информации, свързани със заразата. И хората вярват.

- Това е опасно! Подобна дезинформация е опасна. Затова всички усилия на европейските институции са насочени към дезинформацията, защото това води до опасни последици не само от грешната информация, но и за здравето на хората.

- Кое ще е първото нещо, което ще направите на новия пост?

- Първото нещо, което ще направя, е да помолим генералния директор на БНТ да ни обясни как точно ще процедира с финансовите проблеми. И много моля да спрат да изчисляват час/програма, защото БНТ е единствената телевизия, която има толкова много собствена продукция, която струва толкова скъпо, и да не я сравняват с комерсиалните телевизии.