Бебе почина, бърза помощ закъсня
Бебе почина, бърза помощ закъсня / netinfo

Днес в 16.00 часа постъпи сигнал за отказ за медицинско обслужване от страна на "Спешна помощ", в резултат на което 4-месечното бебе Митко Славейков Митков от кв. "Факултета" - София, почина поради все още неизяснени причини. Това се казва в писмо на фондация "Романи бахт". Според текстовете на писмото повиканата линейка не се е отзовала на посочения адрес.

Правната програма на фондацията ще заведе съдебно производство за безотговорност и отказ за оказване на спешна медицинска помощ, а утре "Романи бахт" ще даде повече информация по случая, се допълва още в писмото. Повикването е постъпило в 14.02 ч., каза д-р Георги Гелев, директор на Център "Спешна медицинска помощ".

Повикването е било за посиняло и трудно дишащо дете, уточни той. Изпратена е линейка, която пристига там в 14.40 часа, но медицинският екип не намира никой на посочения адрес, допълни д-р Гелев. По думите му бебето е било занесено в здравния център "Лекари без граници" във "Факултета". От там лекарите са се обадили за

изпращане на нова линейка. От "Спешна медицинска помощ" изпращат с линейката реаниматор, който констатира, че детето вече е починало, уточни д-р Гелев. По данни на лекаря в здравния център майката е обяснила, че на обяд детето е било вкъщи спящо, но студено и поради тази причина го е завила с три одеала, допълни д-р Гелев.

Колегата реаниматор е установил смъртта и е оставил детето в здравния център, обясни д-р Гелев. Има законови мерки, които трябва да се предприемат, допълни той. В моргата ще го закараме ние, но след като ни кажат следователят и съдебния лекар, добави директорът на центъра. След разговора с д-р Гелев към 17.50, екипът беше повикан към здравния център във "Факултета".