БДЖ продава стари вагони за 10,4 млн. лв.
БДЖ продава стари вагони за 10,4 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Холдинг БДЖ” продава на търг 645 товарни вагона. Общата начална тръжна цена за всички вагони е 8,6 млн. лв. без ДДС (10,4 млн. лв. с включен данък). Те се предлагат на търг с тайно наддаване.

Това са товарни вагони, които не са в движение, пише „Труд”, позовавайки се на обява на сайта на дружеството.

Парите от продажбата ще се използват за покриване на текущи разходи и за погасяване на задължения. От жп превозвача обясниха, че вероятно ще бъдат направени плащания към всички кредитори. Задълженията на БДЖ към май са близо 605 млн. лв.

Най-активни са кредиторите по втория облигационен заем. Миналия месец на общо събрание те гласуваха разпродажбата на част от активите на железниците. Става въпрос за 25 дизелови мотриси и за 3542 товарни вагона. Предвижда се още цялата непогасена сума по заема да стане предсрочно изискуема, ако БДЖ не се издължи до края на юли.

От съобщението за търга става ясно, че 645-те вагона са разпределени в 28 лота. Самото наддаване ще е на 1 юли в централата на БДЖ в София. Фирмите, желаещи да участват в наддаването, трябва да платят 300 лв. за тръжни документи. Отделно от това кандидат-купувачите трябва да внесат депозит. Той е 50% от началната тръжна цена за всеки лот. Депозитът трябва да бъде платен най-късно до следващия петък. За непродадените вагони в наддаването ще бъде организиран втори търг на 8 юли.