бчк
бчк / БГНЕС
Следвайки основополагащите принципи за хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност, Българският червен кръст (БЧК) е убеден, че прояви на език на омразата нямат място и не могат да бъдат толерирани в едно демократично общество. Това посочват в своя позиция от организацията, като заявяват, че остро осъждат изразяването и публикуването на дискриминационни колажи, изявления и действия, накърняващи човешкото достойнство.

БЧК призовава всички институции и българската общественост за непримиримост и подобаваща реакция към всякаква проява на етническа нетолерантност, антисемитизъм, език на омразата и дискриминация. Всеки недопустим акт на нетърпимост и омраза противоречи на ценностите, които изповядва световното червенокръстко движение, и не може да бъде толерирана по никакъв начин, подчертават още от БЧК.

Радев: Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, ксенофобия или антисемитизъм

Тази сутрин в разпространена от прессекретариата на държавния глава Румен Радев позиция се отбелязва, че е недопустимо политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм.