Баскервилските кучета на Недялско
Баскервилските кучета на Недялско / netinfo

Кучетата-убийци, разкъсали англичанката в стралджанското село Недялско, са били унищожени от стопаните си още същата нощ, за да се заличат следите от престъплението. Хванатите две или три и оставени в изолатора в Ямбол след инцидента са случайни безобидни селски кучета. Това съобщи управителят на Немския кастрационен център (НКЦ) край Шумен д-р Милен Данков. Според него приютът към НКЦ в Шумен е готов да приеме тези четириноги. Екип от НКЦ е посетил селото на другия ден след трагедията, за да разбере какво се е случило. Местни хора твърдят, че животните-убийци са имали стопанин, били са мелези-питбули и са били убити от него още през нощта след смъртта на англичанката, за да не ги намерят полицаи и ветеринари при повторния оглед на мястото.

Кучета пазели двора на фермера Стоян Събев, съсед на английското семейство. Той ги хранел с труповете на мъртви животни от стадото си. Гледал 50 телета и толкова свине. Дворът и улицата са превърнати в склад за селскостопанската му техника и кучетата не давали никой да припари край машините. Хората от селото се страхували да минават край къщата му, а и нямало за къде. Веднага след техния двор и този на англичаните започва селското пасище. Англичаните купили крайна къща заради изгледа – да гледат полето. 

Според българската приятелка на британката Ан-Маргарет Гордън, 70-годишната Марийка Петкова, англичанката изпитвала ужас от кучетата на съседа. Въпреки че хранела и прибирала бездомни животни от цялото село, а в дома си имала осем котки, две кучета и един кон, съседските четириноги често я нападали. Поне шест пъти преди фаталния инцидент тя е била хапана, показвала раните си на Мария, но не смеела да се оплаче в полицията.

Обществена тайна в селото е кой е собственикът на кучетата, но повечето от хората се страхуват да говорят. На четири очи казват истината. Мъж с камуфлажно облекло и скъп джип спира до мен и отсича: „Няма да намерите кучетата-убийци. Снощи цялото село чу воя им, докато стопаните им ги унищожаваха”.

Заради тези свирепи кучета Ан-Маргарет се канела да продаде къщата и да се мести в другия край на селото, твърди Петкова. Това е мнението и на секретарката на кметството Таня Николова и на баба Недялка Недялкова. Самият фермер на следващия ден, когато в селото още имаше журналистически екипи, обикаляше улиците с новия си трактор и наблюдаваше съселяните си. Младо момче с обица и вързана на опашка коса, седеше в селската кръчма и внимателно слушаше разговорите. После се въртеше край журналистите и им шушнеше на ухото, че всъщност кучетата са улични, Стоян само хвърлял труповете.

Кметът на селото, 26-годишният Тодор Железов, който е управник от няколко дни, твърди, че ветеринарите от Ямбол заловили “случайни” кучета. Той обаче отрича твърдението на повечето от съселяните си, че четириногите, разкъсали англичанката, са били на този фермер. Признава, че е приятел на сина му, а според хора от селото точно фермерът го подкрепил по време на изборите.

Как е станала трагедията? Ан-Маргарет и съпругът й сутринта били в Ямбол с колата. Върнали се към 10 часа и малко след това тя излязла да разходи своя огромен немски вълчар Стърн. Те го донесли от Англия, когато се заселили тук преди две години. Вероятно кучетата не биха я нападнали, ако не е била със своето. Защо обаче то не е бранило стопанката си не е ясно. То не е ранено, по него няма следи от борба.

Мястото, където жената е разкъсана, е на 2-3 метра от двора им и на 200 метра от къщата, където по това време бил съпругът, но не чул виковете й. Ужасните писъци на жената и воя на кучетата чула 17-годишната ромка Добринка и 63-годишната й баба, които живеят наблизо. Това било около 11 часа. Двете жени хукнали към мелето, където осемте кучета ръфали жената. Двете се опитали да й помогнат, но зверовете погнали и тях. Те се скрили зад прозореца на дома си и от там безмълвно гледали всичко. Цял час кучетата ръфали Ан. Точно по това време за лош късмет в Стралджа били и собствениците на песовете, фермерът Стоян Събев и жена му Веска. Наблизо няма други къщи.

Последният вик на Ан-Маргарет бил в 11.55 ч. Тогава майката на Добринка, Руфина, се прибрала от общината, където работи по временната заетост. Видяла как кучетата влачат насам натам тялото на жената, чийто глас повече не се чувал, вероятно е била вече мъртва или в безсъзнание. Руфина веднага пратила двете съседски момчета Велчо и братовчед му от Свилен до кафенето в центъра, където имало телефон, да викат линейка. Първи дошли секретарката Таня и Мария Петкова.

Джим вече бил тук. Донесъл от къщи бял чаршаф и покрил окървавеното тяло на жена си. На 3 метра от нея били очилата й и части от разкъсаните дрехи. Лекарите само констатирали смъртта. В този момент Стоян и Веска се върнали. Само за минута се спрели на мястото и веднага се скрили в къщи. И повече не се показали, въпреки че цялото село се струпало. “С тях изчезнаха и кучетата, сякаш в земята потънаха”, разказва Мария Петкова.

Руфина, майка й и дъщеря й, са едни от свидетелите, разпитвани за случилото се от полицията, както и двете момчета. По случая има образувано дознание. Прокуратурата разпоредила кучета да бъдат прибрани до изясняване на обстоятелства. На другата сутрин до обяд ветеринари и полицаи заедно с кмета обикаляха да ги търсят. Накрая прибраха двете селски помиярчета, никой не знае дали са били сред нападателите.

Селяните още изпитват ужас от това място, страх ги е от мелезите-питбули на Стоян да не са още живи. Едър мъж от временната заетост отказва на кмета да води екипа ни до там. Наложи се самият кмет да ни покаже мястото на трагедията, където земята още не е попила кръвта.

Ан-Маргарет ще бъде погребана на Острова, реши съпругът й. Но това вероятно ще стане в края на декември. До тогава фирмата от Ямбол, която е била посредник при закупуването на къщата, ще я продаде. С парите Джим ще пренесе тялото й до Англия.

Намерих Джим и трима англичани в селската кръчма, докато даваха интервю за английска медия. Още не беше приключила аутопсията на съпругата в Ямбол, но вдовецът Джим беше удавил мъката си в бира. Пред всички на масата имаше 15-20 празни бутилки с вносно пиво. Вероятно заради тази ситуация Джим отказа да разговаря с български журналист и заедно с представителя на английската медия се качиха в една кола и набързо потеглиха. Според кмета семейството на Ан-Маргарет, както и повечето англичани от селото, обичали да си пийват. Но в деня на трагедията Ан-Маргарет не била пила, защото с колата ходили до Ямбол, а тя не сядала зад волана почерпена.

Авторката е кореспондентка на вестник “Експрес” в Шумен, преди това на “Дума”, “24 часа” и “Сега”. Говорителка е на Немския кастрационен център (НКЦ) край Шумен и координатор на връзките на общината с НКЦ. Била е на другия ден след трагедията с нахапаната до смърт от кучета англичанка в ямболското село Недялско. Материалът се публикува с нейно съгласие.