/ БГНЕС
На фона на хаоса с винетките и протестите на хората от околните на София квартали, регионалният министър Петя Аврамова отново лансира възможността всички общини да могат да сключват споразумения с АПИ за освобождаване на пътищата от винетна такса. В този случай обаче общините сами ще трябват да плащат за поддръжката на пътищата.

На въпрос защо няма подписани досега такива споразумения, тъй като такава възможност бе дадена още миналата година, Аврамова посочи, че не всички общини имат желание да поддържат пътната инфраструктура.

Борисов бесен за винетките: Защо ми правите номерца - да ми изкарвате хората на улицата за глупост?

"Не всички общини имат желание. И миналага година премиерът каза всички общини да подадат искане тези пътища да станат общински. Но общините нямат желание да поддържат тези пътища", каза регионалният министър.

По думите й през годината били подадени няколко такива заявления от общини, водили се преговори, но някои от тях се отказали, защото освобождаването от винетка е възмездно.

Падат глобите за каращите без винетка по Северната тангента, към Панчарево и Банкя (ВИДЕО)

Тя подчерта, че никой няма бъде глобен по пътищата около София, които предизвикаха недоволството на хората и ги изкараха на протест. Тя обясни, че всички тези пътища ще бъдат освободени от винетна такса, след като бъде подписано споразумението между Столичната община и АПИ.

"За Северната тангента ще подпишат споразумение, ще я освободят от винетна такса, но не и от ТОЛ такса. Преговорите трябва да бъдат в разделяне на разходите за поддръжка", обясни тя.

За протестите на хората от околните квартали на София тя коментира, че напрежението е "било създадено малко изкуствено" и се е стигнало до вандалски поряви. Тя даде пример с отразяна с флекс рамка на ТОЛ системата.

Жители на Нови Искър се вдигнаха на протест заради винетките (ВИДЕО)

"Неприятният момент е, че малко изкуствено се създаде напрежение, което доведе до вандалски прояви. Никой не е глобявал хората, аз лично не мога да си обясня как ескалира това напрежение", каза Аврамова.

Тя все пак призна, че може би не са обяснили на хората навреме, че там няма проблем с преминаването и никой няма да бъде глобен. 

Петя Аврамова съобщи и че са приети намалените тарифи за ТОЛ таксите, съгласно поетите ангажименти към превозвачите.

"От 1 март 3115 километра от републиканската пътна мрежа ще подлежат на тол такса. Това са 803 километра автомагистрали, 2 312 километра пътища първи клас. Пътищата втори клас – 2 935 километра, ще бъдат с нулева такса. Новото е, че за превозните средства с алтернативни горива ще се плаща 50% от таксата за Евро 6", разясни министърът.