Десислава Атанасова
Десислава Атанасова / БГНЕС
Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират как да гласуват - с машина или на хартия. Остават предложенията на "Демократична България" машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, съответно в "Информационно обслужване" и ЦИК. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента.

От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на броeнето.

"Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и от машина, и от хартия само зад параван. По предложение на ДБ ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва единствено и само въпросите с машините гласуване. Отново по предложение на ДБ ще направим достатъчно достъпен и публичен кодът", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ЦИК: При гласуване с машини и бюлетини се съчетават недостатъците и на двата вота

Постигнахме един баланс, смята още Атанасова.

Общественият съвет към ЦИК ще остане. По думите ѝ няма нужда от преброителни центрове. Затова е осигурено видеонаблюдение и записи, които да се съхраняват на сървъри, при броенето от СИК. Така по този начин ще се следи стриктно преброяването и ще е достъпен по всяко време на сървър, ако се появят някакви съмнения, коментира още народният представител.

По думите ѝ е почти невъзможно България да постигне 3% бюджетен дефицит през следващата година. "Очертава се дефицит от 11 млрд. и трябва да теглим нов дълг. Ако има някаква магическа пръчка Асен Василев, ние много бихме се радвали да е 3%".