/ БГНЕС, архив
Според депутатите на Волен Сидеров групата е нелегитимна
"Атака" поиска парламентарната група на "Обединени патриоти" да бъде заличена в регистрите на Народното събрание, защото е нелегитимна, а депутатите от партиите на Каракачанов и Симеонов да бъдат обявени за независими, съобщиха от пресцентъра на партията.

Това искане до председателя на парламента Цвета Караянчева идва след изключването на лидера Волен Сидеров и колегите му Десислав Чуколов и Павел Шопов, както и последвалото напускане на останалите депутати от "Атака".

Изключиха „Атака” от малката коалиция


В мотивите си до председателя на паралмента те се позовават на коалиционното споразумение между трите партии, където в чл. 16 изрично е записано
името на ПГ - „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО”. След изваждането на АТАКА от формацията името на парламентарната група автоматично става юридически нелегитимно и следва заличаването й в специалния регистър на парламента, настояват от партията на Волен Сидеров.

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на "Атака" вече не съществува.

"В тази насока вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание”, пише в позицията на партията.

Междувременно атакистите настояват да бъдат спрени всякакви разпоредителни и фактически действия, последвали освобождаването на Волен Сидеров от председателското място до решаване на казуса.