/ iStock/Getty Images
Според публикувано становище на Асоциацията на прокурорите, внесеното във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор "цели дестабилизация на съдебната власт в България.

"Високите стандарти в правосъдието не могат и не следва да се базират на слухове, публикации и лични мнения, а на факти и доказателства", заявяват от организацията, като припомнят, че главният прокурор не е политическа фигура, избран е от Висшия съдебен съвет и изборът му е признат за законосъобразен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

Според прокурорите независимата българска прокуратура се "явява трън в очите на някои представители на политическата класа".

Иван Гешев: Сигналът на Бойко Рашков срещу мен се основава само на медийни публикаци и прессъобщения

"Изправени сме пред масирана кампания за подчиняване на прокуратурата на политически кръгове и задкулисни интереси, което българското общество не може да си позволи да допусне", се посочва в становището.

От организацията изразяват и притеснение от "поставянето от страна на представители на изпълнителната власт, на ултиматуми пред независимия Висш съдебен съвет, свързани с предстоящите му решения, което се явява ново и непознато до момента измерение на грубо нарушение на разделението на властите и безпрецедентен натиск върху съдебната система."
БТА