Асенов: Не е имало натиск върху мен за оставката
Асенов: Не е имало натиск върху мен за оставката / снимка: Sofia Photo Agency

Не е имало политически натиск или какъвто и да било друг за подадената от мен оставка. Това заяви пред Дарик директорът на Агенция „Митници” Асен Асенов. Той поясни, че неговата оставка и тези на двама от заместниците му – Александър Раков и Георги Григоров, са депозирани още в понеделник при финансовия министър. По думите на Асенов намерението на управляващата коалиция да слее митническата и данъчната администрация не е причина за оставката.

Разговаряхме с министъра. Ние преди това разговаряхме с него, водили сме разговор преди година буквално, когато вече бяхме реализирали задачата за членство. Тогава все пак преценихме, че е необходимо да има един период на стабилизиране след членството и да поработим в условия на пълноправно членство. Направихме го, мисля, успешно, каза Асенов. Ние си реализирахме задачата, за която дойдохме – да подготвим администрацията за членство в Европейския съюз, допълни митническият шеф. Ето какво още каза Асенов:

Вие как гледате на идеята да се обединят двете администрации?

Лично аз си мисля, че опитът, който има в световен мащаб, е и в едната и в другата посока. Аз винаги съм бил привърженик на тезата, че митническата администрация на база на унифицирания митнически кодекс и правилата, които действат в рамките на Европейския съюз, би могла да има много по-добри резултати, работейки именно по това направление и при тази функционална структура, която ние сме изглаждали.

Цялото интервю с директора на Агенция "Митници" четете ТУК