Асенов: Реализирах задачата, за която дойдох на поста
Асенов: Реализирах задачата, за която дойдох на поста / снимка: Sofia Photo Agency
Не е имало политически натиск или какъвто и да било друг за подадената от мен оставка. Това заяви пред Дарик директорът на Агенция „Митници” Асен Асенов. Той поясни, че неговата оставка и тези на двама от заместниците му – Александър Раков и Георги Григоров, са депозирани още в понеделник при финансовия министър. По думите на Асенов намерението на управляващата коалиция да слее митническата и данъчната администрация не е причина за оставката.


Какви са истинските мотиви за оставката ви, защото, смятам, никой няма да повярва на това, което сте написали в мотивите си официално.


Категорично искам да ви уверя, че това са истинските мотиви и няма никакви други, свързани с каквото и да било. Шест години и половина на това място не са никак малко. Ние започнахме като екип и това са истинските мотиви – преумора и напрежение.


Как да тълкуваме думите на премиера, че вашата оставка е логична?

Предполагам свързан с аргументите, които съм изложил. Наистина те са съвсем човешки и разбираеми. Като се добави към това и проблемът със здравословното състояние, нещата наистина се събират.


Тоест не можем да говорим според вас за политически натиск.

Категорично не става въпрос за какъвто и да било политически натиск

Кога всъщност си подадохте оставката и как финансовият министър реагира на нея?


Оставката си подадохме заедно в понеделник. Разговаряхме с министъра. Ние преди това разговаряхме с него, водили сме разговор преди година буквално, когато вече бяхме реализирали задачата за членство. Тогава все пак преценихме, че е необходимо да има един период на стабилизиране след членството и да поработим в условия на пълноправно членство. Направихме го, мисля, успешно. Ние си реализирахме задачата, за която дойдохме – да подготвим администрацията за членство в Европейския съюз.


Финансовият министър не ви ли убеди да останете, като имате такива добри резултати?


Говорихме с министъра няколко пъти по този въпрос. Разбира се, че той настояваше. Ние удовлетворихме това искане, това желание, което беше съвместно – да стабилизираме, ако е възможно, администрацията. Но в един определен момент наистина натрупаната умора и напрежение си казват думата.


Преди известно време написахте едно писмо до медиите, в което не говорихте за преумора и напрежение, а за клевети по ваш адрес и по адрес на институцията за това, че тя е била използвана от подставени лица в администрацията.


Точно така, защото тогава се опитаха със спекулативни цели – някой да изважда дивиденти за собствени цели. Това, което съм искал да кажа по този въпрос тогава, го казах и то беше насочено срещу тези лица, които се опитаха да бъдат някакви тълкуватели и разбирачи на една администрация, която всъщност не разбират.



Името ви индиректно беше замесено и в скандала в МВР и тогава излязоха заглавия, че скандалът в МВР се пренася в митниците. Не е ли това все пак в дълбочината на вашето крайно решение.


Не, определено не. И там също мисля, че това чисто спекулативно беше изнесено, по-скоро нюансирано от определени лица и хора. Аз лично смятам и съм убеден в това, че рано или късно ще излезе на бял свят и ще се види, че това са чисто проба спекулации.

Вие как гледате на идеята да се обединят двете администрации?

Лично аз си мисля, че опитът, който има в световен мащаб, е и в едната, и в другата посока. Аз винаги съм бил привърженик на тезата, че митническата администрация на база на унифицирания митнически кодекс и правилата, които действат в рамките на Европейския съюз би могла да има много по-добри резултати, работейки именно по това направление и при тази функционална структура, която ние сме изглаждали.

Бившият заместник-министър на финансите Стамен Тасев ми каза, че преди няколко години е разговарял с вас въпроса и се е оказало, че двете администрации не си обменят информация, позовавайки се на тайна, което в крайна сметка води до ощетяване на бюджета, защото се къса връзката.


Категорично не е вярно, защото не само че обменяме информация, ами и извършваме и съвместни оперативни разработки. Това е един от резултатите от данните, които са се натрупали в тази посока. Безспорно е, че могат да се усъвършенстват нещата. Ние имаме информационна система, която отдавна функционира, след като и колегите от НАП вече са в една напреднала фаза спокойно тези информационни системи могат да бъдат обвързани и да се подобри работата и на двете институции.


Една от лансираните напоследък тези беше, че замислянето на евентуалното сливане на двете администрации е с цел да се освободят всички от вас като личност, заемаща този пост. Имате ли вие това усещане.


Не, защото едва ли има смисъл от това, като се има предвид и какъв е юридическият ми статут към настоящия момент, а пък и не само юридическият статут, в смисъл такъв, че постът директор на Агенция „Митници” или заместник-директор на Агенция „Митници” е сменяем по всяко време, никога не е имало някаква негативна оценка за дейността на нашите администрация към настоящия момент и аз пак казвам никой не ни е искал оставките. Причината е преумора, свръх преумора.

Вашият личен път оттук нататък накъде е?


Ами почивка малко и грижа за здравето първоначално.