/ БГНЕС
Разногласия межу работодатели и синдикати в НСТС заради Бюджет 2022

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони за 2022 г., съобщиха от МС. Това са Бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване, както и Държавния бюджет на страната за тази година. Заседанието бе свикано от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, който е с коронавирус и се включи дистанционно.

Част от социалните партньори подкрепят в различни части бюджетите, имаха конструктивни забележки или такива, свързани с различни заложени политики, каза Асен Василев след съвета.

Бюджет 2022: Пари за здраве, образование и заплати (ВИДЕО)

"Предстоят корекции и се надявам да се приемат от Министерския съвет, а след това и да бъдат гласувани в Народното събрание", допълни Василев.
Минималната работна заплата се предвижда да бъде 710 лв., посочи той.

Работодателите от АИКБ и Съюзът за стопанска инициатива обявиха подкрепа за проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г., Българската търговско-промишлена палата и КРИБ принципно подкрепят, но с бележки. Българската стопанска камара и синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ се въздържат от подкрепа на бюджета за здравеопазване.

Проектът на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване е подкрепен с бележки от Съюзът за стопанска инициатива, КТ „Подкрепа“ и ССИ. БТПП принципно подкрепят – също с бележки; БСК и КНСБ – се въздържат от цялостна подкрепа, АИКБ и КРИБ не подкрепят.

Асен Василев е заразен с COVID-19

АИКБ изразява резерви относно Средносрочната бюджетна прогноза и подкрепя с препоръки проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Независимо от наличието на определени положителни мерки, които са предвидени, БСК изразява резерви към проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. и мотивите към него.

БТПП принципно подкрепя, ССИ подкрепя с бележки, a КРИБ не подкрепя.

КНСБ оценява позитивно усилията на правителството в ключови сектори, като изразява категорично несъгласие с политиката по доходите и в данъчната система.

Като подкрепя определени, заложени в проекта, политики, КТ „Подкрепа“ изразява редица препоръки за по-устойчив Бюджет 2022.