Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Най-вероятно ще се търси механизъм, в момента в който имаме заместващи мощности или достатъчно съхранение на енергия
В Плана на възстановяване на очакваме да решим всички проблеми, но да са част от палитрата решения, върху които министър Николов и екипа му работят. Това заяви финансовият министър Асен Василев в началото на обществените дискусии за Националния план за възстановяване и устойчивост в сектор "Енергетика".

"От гледна точка на ЕК, проекти, свързани с ядрената енергетика, просто няма как да бъдат включени. Проекти, свързани с хидроенергията в България,е много трудно могат да се включат, тъй като МОСВ не е издал някакви консервационни мерки по всичките зони и натури, и какъвто и проект да се опитаме да направим, няма как да се случи", посочи той.

Василев обясни, че проектът трябва да бъде завършен и разплатен до юни 2026. Проект, с който е с период 5-6 години, няма как да влезе в Плана за възстановяване.

EK: Два пъти отлагаме оценката на българския план за икономическо възстановяване

От гледна точка на преговорната рамка, България е отхвърлила изискването за конкретен ангажимент за затваряне на мощности у нас.

"Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, който трябва да изпълним, но ангажимент за мощности не можем да поемем, защото към момента ако това се направи и се запази структурата на износа и на потреблението в страната, това ще доведе до проблеми с сигурността на доставките на електроенергия. Има чуваемост от страна на ЕК, най-вероятно ще се търси механизъм, в момента в който имаме заместващи мощности или достатъчно съхранение на енергия, което да може обере пиковете, посочи Василев и уточни, че „няма как да поемем риск за българската енергетика, който да бъде неоправдан", заяви той.

ГЕРБ пита истина или лъжа са думите на премиера относно Плана за възстановяване

И направи важното уточнение, че мощности, които не отговарят на екологичните стандарти, трябва да бъдат затворени. "Такова е изискването по Плана, защото няма да получим парите. Мощностите, които не отговарят на определените екологични стандарти, трябва да се затворят. Вече до там е стигнал ножа до кокала, че ако не изпълним това, няма да получим и стотинка“, обясни финансовият министър.

Той уточни, че по Плана за възстановяване няма как да се финансират изграждани на мощности с геотермална енергия, но могат да се търсят инструменти за финансиране по друга линия. "Нашите сондажи, които са правени, са доста плитки - от порядъка на 800 метра. Съвременните технологии позволяват да се правят сондажи от 2000 до 3000 метра. Оперативните разходи за между 15 и 40 лева на мегаватчас. Себестойността на мегаватчас е толкова, останалото е изплащане на самата инвестиция, което може да стигне от 120   до 200 лева на мегаватчас", изчисли финансовият министър.

"Ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% остава. Това означава, че централите не могат да работят на 100-процентов режим, както е било през 2019 г. Трябва да се намали количеството енергия, които те подават от въглища. Ако трябва да се намали времето, в което тези централи работят - април и май, когато най-малко ни трябват, и да се увеличи през зимата. 40% намаляване на въглеродните емисии остава като ангажимент. Така или иначе Европа върви по път на декарбонизация - всички без Полша. Те плащат по 600 хиляди евро на ден без санкцията. Това е минималната сума, ако не си направиш декарбонизацията", посочи Асен Василев.