/ БГНЕС
Проверката ще продължи най-малко месец, уточни говорителят на главния прокурор
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности от проверките в четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки, където влязоха екоинспектори в екип с полицията по разпореждане на Сотир Цацаров. По думите й на място са установени отпадъци, които са се изгаряли.

"Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци - дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено", заяви тя. Арнаудома посочи, че е горена биомаса и RDF отпадъци. "Те като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене", обясни Арнаудова. Срокът на проверката е един месец, а може да бъде удължен и до три месеца.

Проверката на четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки е възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на България, потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде „Фокус“.

БГНЕС

"Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната", каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

Жандармерия пред „Бобов дол“, проверяват ТЕЦ-овете на Ковачки

"Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС. "В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка", каза Румяна Арнаудова.

Цацаров разпореди незабавна проверка заради мръсния въздух в Перник

По думите ѝ е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а.
Агенция Фокус